Lantaren palen zoeven voorbij, regen drupt op de voorruit en de radio heeft weer eens ene verhaal over stakingen in een grote stad. De sfeer is grimmig, er zijn veel mensen op de been. Waar is onze tolerantie toch heen? Waar is de liefde voor elkaar? Ik heb altijd geleerd dat we elkaar moeten respecteren en om de ander moet geven zoals je om jezelf geeft.
Naastenliefde, of agape in het grieks is vrij vertaald ‘gevende liefde’. Liefde geven aan een ander, aan elkaar.
Mattheus 22:37-39
“Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.
Als je googled op naastenliefde dan vind je dat dit meer dan 100x voorkomt in de bijbel. Juist in deze tijd vind ik dat we dit niet moeten vergeten. Terwijl ik verder rij realiseer ik dat ik door al dit nieuws bang ben dat we steeds vaker naastenliefde vergeten. Je hoort over families die elkaar niet spreken, jongeren die de straat op gaan en kinderen die niet met elkaar mogen spelen. Maar lezers, laten we een beetje lief zijn voor elkaar. Eigenlijk zoals ons in de bijbel al wordt gevraagd.
De dagen erna doe ik een klein experiment en let ik eens op hoe ik liever kan zijn voor mijn naasten. Ik geef complimenten aan collega’s, help mijn familie en het lukt me zelfs om een opbeurende kaart te versturen. Het valt me op dat ik ook opeens naastenliefde op mij heen zie. Gek… ik let erop en zie dat we in de praktijk toch meer om elkaar geven dan dat we soms doen lijken. In het ziekenhuis valt me op hoe belangrijk lieve mensen om je heen hebben is. Sociale eenzaamheid geeft een verhoogde kans op hoge bloeddruk, hart- en vaat ziekten en soms zelfs sterfte [1, 2]. Op onze afdeling zie ik ook snel welke mensen een sociaal vangnet hebben, die vaak vanuit de kerk, buurt centrum of andere betrokken groepen komen. Een kamer vol kaarten of een tafel vol bloemen doen mensen zo goed.
Mijn voorstel? Laten we liever zijn voor elkaar. Geef van de week je collega eens een compliment, of stuur een kaart naar die zieke vrouw in je gemeente. Wie weet geef je wel bloemen aan je buurvrouw. Misschien is een glimlach in de regen op de fiets wel genoeg. En ik? Mijn experiment gaat gewoon door!
1. Nicole K Valtorta, Mona Kanaan, Simon Gilbody, Barbara Hanratty, Loneliness, social isolation and risk of cardiovascular disease in the English Longitudinal Study of Ageing, European Journal of Preventive Cardiology, Volume 25, Issue 13, 1 September 2018, Pages 1387–1396, https://doi.org/10.1177/2047487318792696
2. Beller, J., & Wagner, A. (2018). Loneliness, social isolation, their synergistic interaction, and mortality. Health Psychology, 37(9), 808–813. https://doi.org/10.1037/hea0000605